Als de leerlingen het zelf wel regelen

Je wilt je leerlingen graag sites laten maken. Om de experience. Om de site elders in de school te gebruiken. Om een portfolio te publiceren.  Er zijn natuurlijk volop systemen en platforms om websites mee te bouwen. Zo kunnen de leerlingen gewoon bij Wix, Blogger.com  of WordPress.com een account nemen en daar een site starten. Maar heb je dan als docent nog enige invloed op de inhoud en de vorderingen ? Als de commerciële partij ermee ophoudt (denk Hyves) sta je als school mooi met lege handen. En wat gebeurt er met de honderden sites die je in de loop der jaren laat maken, als ze niet worden gedelete ?

Het goedkoopste pakketje bij Strato.

Allemaal een eigen hosting pakketje

Een andere optie is de hosting in eigen hand nemen. Een hostingpakket voor bijv. WordPress heb je bij een prijsvechter als Strato.nl al voor € 2,50 per maand. Heb je een keer een projectje dan is dat prima te doen. Als honderden leerlingen hier een site moeten maken met allemaal een apart account die je dan jarenlang in de lucht moet houden, dan wordt het organisatorisch en financieel net een beetje over the top.

Een beter hosting pakketje

Er zijn volop hosting pakketten in omloop met de optie “onbeperkte subdomains”. Dat is mooi handig voor scholen. Je maakt gewoon voor elke leerling een accountje aan. Reken ongeveer een euro per leerling per maand voor een oplossing met een FTP-accountje op een subdomein (pietjepuk.school.nl) , een database en PHP scripting. Een webapplicatie als WordPress laat zich over het algemeen automatisch installeren binnen zo’n omgeving. Ook is deze oplossing erg praktisch als de leerlingen met de hand HTML moeten kloppen en deze online moet komen te staan.

Zijn er ook nadelen aan deze setup? Op het eerste gezicht niet. Als docent kun je natuurlijk altijd bij de bestanden en de database komen van het leerlingen-subdomein. Of je ook een WordPress account hebt om te supporten? Wel natuurlijk als je eerst zelf voor de leerling WordPress installeert en dan pas een user aanmaakt voor de leerling. Laat je het account gewoon over aan de leerling, dan kun je er als docent niet zomaar alsnog bij.

Het beperkte beheer is een klein nadeel maar de voordelen van deze structuur zijn groot. Vandaar dat dit een populaire oplossing is, met name op Havo- en VWO’s.

Eigen Linux servertje en accountjes maken

Ben je een beetje handig met Linux, dan kun je als docent best een server in het serverhok van de school bijzetten. Met een domeinnaam via een partij als transip.nl en de medewerking van je systeembeheerder ben je in twee dagen in de lucht. Aan 1 domeinnaam heb je genoeg voor de hele school. Als je een *-record gebruikt, hoef je er ook niet meer naar om te kijken als je een site toevoegt. Wil je incidenteel weer een aparte domein naam, kun huur je die voor een paar euro erbij.

Installeer een handig controlepaneel om al die virtuele servers aan te maken want dat is een lastig klusje om met de hand te doen. DirectAdmin, CPanel of Virtualmin (gratis) helpen je gauw uit de brand. Afhankelijk van je keuze voor een controlepaneel kies je een Linux distributie (Ubuntu, Debian, CentOS, Fedora, OpenSuSE) die wordt ondersteund in de meest recente versie die een jaar of 5 wordt ondersteund met security-updates.

Het uploaden van een wordpress site met FTP (Filezilla).

Nadat je het systeem volgens de install-instructies van je controlepaneel hebt opgezet, kun je de virtuele servers 1 voor 1 aanmaken. Geen enkel controlepaneel is erop gemaakt om tientallen of honderden sites met een Excel-lijst aan te maken. Als je een virtuele server hebt aangemaakt, kun je met FTP de benodigde bestanden erop zetten. De benodigde Mysql- of Mariadb-database is meestal al mee aangemaakt met de juiste permissies. Die neem je mee in de verdere installatie van WordPress. Als de site niet meer nodig is, kun je die via het controlepaneel ook weer eenvoudig verwijderen.

Het zelf hosten van een servertje op deze manier is door de “cloud”-hype in onbruik geraakt. Externe deskundigen beheren zo’n server een stuk beter. En het is een onveilig ding in je netwerk. Backups en hardware vervanging geven je zorgen en vaak hoge kosten of kans op downtime. Het servertje dat je bouwde met een oude PC is na 5 jaar “op” ? Die handige jonge docent is terug gegaan in de ICT-branche. En dan?

Een virtuele server met WordPress Netwerk

Een WordPress Netwerk laat je sites aanmaken met een druk op de knop.

De veruit voordeligste  en makkelijkste oplossing, is het huren van een virtuele server met een WordPress Netwerk. Je begint met een “Medium” pakketje bij een ISP. Vaak kun je WordPress hier automatisch op laten installeren. Dan voer je handmatig de upgrade uit tot WordPress Netwerk. Dit systeem, ook wel “multisite” genaamd, biedt je de mogelijkheid om honderden sites te beheren met eigen gebruikers, thema’s en plugins en zelf het centrale beheer hierover te voeren. Ideaal voor docenten.

Fail2ban is de standaard oplossing om webservers tegen aanvallen te blokkeren. Pas op dat je niet zelf wordt geblocked.

Als nu meerdere klassen op een ochtend proberen in te loggen, zal bij de meeste ISP’s een alarmbel gaan rinkelen. Je zit namelijk met vele honderden klanten op een server. Met allemaal dezelfde instellingen. Omdat het Internet tegenwoordig oogt als een digitaal slagveld worden inlogpogingen streng gecontroleerd. WordPress sites worden dagelijks tientallen tot honderden keren aangevallen. De reactie op deze aanvallen is het “bannen” van IP-adressen.

Het zal niet lang duren voordat de school zelf wordt geblocked door hun eigen ISP. Om de andere klanten te beschermen tegen hackende leerlingen zal de ISP geen aanpassing doen aan de “fail2ban” instelling. Het komt erop neer dat de tweede of derde klas in een dag of week tegen een witte website aan zal kijken en er verder geen verkeer van de school naar de eigen website mogelijk is. De ISP zal zeggen: als je eigen instellingen wilt, dan huur je maar gewoon een eigen server. En die komt dan, a la 2018, in de cloud.

Een server in de cloud

Modernere processoren ondersteunen hyperthreading, waarmee je middels complexe systemen servers kunt stapelen. Zo draai je vele instances, ofwel klantenservers, op 1 set hardware. De betere ISP’s bieden deze “virtual private” of “cloud” servers aan. Je hebt dan geen eigen hardware in bezit maar je beschikt wel over een afgesproken pakket hardware.

Om je leerlingen websites te hosten kun je prima vooruit met zo’n Cloud Server met bijv. Ubuntu Linux of Centos en een controlepaneel voor het beheren van je virtuele servers. Je kunt losse websites aanmaken, uploaden en helemaal los gaan. Wordt de server te traag omdat er teveel klassen tegelijk op werken, bestel je gewoon een processor core of extra RAM erbij en je kunt weer vooruit.

Zelf de server beheren

Ben je zelf in staat om een server als dit te beheren, dan kun je voor een maandbedrag van 20 tot 50 euro een prima server huren. Kijk bijvoorbeeld bij Cloudvps of IXL hosting voor de pakketten. Als er meerdere klassen tegelijk op komen (en dat is met iPads, eigen laptops of meerdere IT-lokalen al gauw het geval) dan moet je denken aan 3 of 4 cores en minstens 4 Gb RAM en 40 Gb disk.

Neem een Linux distributie en installeer gelijk het controlepaneel. Daarna pas regelt u de mail flow, security zaken, automatische updates en backups. Dan zet je de eerste site live. Vergeet fail2ban niet in te schakelen. Goed voor vele jaren hosting plezier.

Het beheer door de ISP laten doen

Als het een prestigieus project is en het team is niet zeker van zijn zaak of ze het zelf kunnen beheren, dan kun je denken aan managed hosting. De ISP neemt meer verantwoordelijkheid voor het systeem, zorgt voor backups en updates. In de afgesproken SLA staat hoe snel de service zal zijn en wat ze wel en niet voor je doen. Voor een managed server van een redelijk kaliber beginnen de prijzen vanaf een euro of 100. Per maand.

Als het onderhoud dan overdag plaatsvindt terwijl u er met de klas op aan het werk bent, is dat toch wel vervelend. Had nu maar een duurdere SLA genomen. Maar dan ben je, Server + SLA, gauw 150 tot 200 euro in de maand verder. Veel directies zullen er nu vanaf zien.

Lekker gratis met Google Sites

Al dat ingewikkelde gedoe ook. Kan het nu echt niet eenvoudiger? Jazeker. En nog gratis ook. Leerling registreert een Gmail acccount en begint een site. Hoppa.

Jammer nu dat personen onder de 16 eigenlijk geen toegang tot Google diensten mogen hebben. Vullen ze in Google Plus de geboortedatum in, kan het hele account worden geblocked. Daarom is de G Suite for Education.

Als u uw domeinnaam koppelt aan G Suite for Education, krijgen docenten en leerlingen allemaal Gmail en Google Drive. Youtube accounts! Prima.

En als mooie bijkomstigheid heeft u dan Google Webs. Google Webs is misschien iets minder actueel en veelgebruikt dan WordPress, met zijn ouderwetse “zelf een menu flansen” aanpak. Maar wie deert dat? Het komt toch online zonder gedoe ?

Het enige probleem van Google Sites komt uit een andere hoek.

Het forum staat vol met klagende klanten van Google Sites.

Stel nu dat een leerling een paar leuke foto’s van Beyonce erop zet of van een andere hippe Amerikaanse artiest met veel lawyers. Of misschien dat een “ongepast” onderwerp als homosexualiteit of vandalisme een site op een lijst zet. Voor je het weet komt er een melding, “Wegens schending van de voorwaarden is deze site gesloten”. Site dicht, leerling kan er niet meer in. U kunt er ook niet meer bij. Probeer nu Google maar eens te bereiken? Goodbye !

U gebruikt een gratis service dus u en de leerling zijn zelf het product! Goed, 99% van de tijd zal er niets aan de hand zijn, totdat het weer een keer zover is en er weer een examenproject of meerjarenportfolio naar de knoppen gaat. Bij Wix en Blogger kunt u erop wachten dat ze zelf dicht  gaan. Bij Google Sites is het eerder wachten totdat één van de leerlingen de pineut is.

De gespecialiseerde service van WP voor het Onderwijs

De blog hierboven bevat mijn ervaringen van 20 jaar webhosting en 15 jaar docentschap. Ik heb alle opties geprobeerd en gedaan.

Mijn conclusie is dat er eigenlijk geen goede dienst was om leerlingen op een eenvoudige, degelijke en voordelige manier online te helpen. Dus, vandaar WP voor het Onderwijs.

In deze eigen dienst combineren we de dedicated server van voeten.com met een shared hosting praktijk voor alle klanten. Omdat we zelf “root” zijn, kunnen we fail2ban zelf aanpassen zodat de scholen zelf niet worden geblokkeerd. Om toch de nodige veiligheid in te bouwen tegen attacks gebruiken we geen firewall op server niveau, maar op applicatie niveau. Kortom: fail2ban op halve kracht en binnen WordPress gebruiken we Wordfence om inbrekers tegen te gaan. Omdat de scholen vaste IP nummers gebruiken, kunnen we die eenvoudig uitzonderen in Wordfence.

Naast de technische service kunnen we gezamelijk gebruik maken van kennis over thema’s, plugins en andere mogelijkheden. Zo heeft De Mavo Vos precies uitgedokterd hoe de leerlingen hun site zelf van een wachtwoord kunnen voorzien.

Webhosting in het onderwijs
Getagd op:                

Eén gedachte over “Webhosting in het onderwijs

Reacties zijn gesloten.