In mei 2018 gaan de nieuwe privacy-regels in de EU gelden onder de naam Algemene Verordening Gegevensbescherming. De gevolgen hiervan zijn voor scholen verregaand. Ook voor leerlingen-websites. Met het aanbieden van de mogelijkheid “Bescherm je Portfolio met een Wachtwoord” kom je de nieuwe regels een heel eind tegemoet.

Bewustwording

Allereerst is het van belang in te zien wie welke rol heeft. De leerling zet zelf zijn eigen portfolio op de door de school en WPVO aangeboden webruimte. Op dit moment is het van belang dat de leerling zich bewust is van privacy-gevoelige informatie. Als school en dienstverlener is het onze taak dit bewustzijn van privacy te voeden met informatie over keuzes en risico’s.

Bijvoorbeeld:

  • Ik zet mijn geboortedatum en BSN niet op het portfolio, om diefstal van identiteit te voorkomen. Een leeftijd of geboortejaar is vrij risicoloos.
  • Ik zet mijn woonadres en telefoonnummer niet op mijn portfolio, om stalking te voorkomen. Het noemen van de woonplaats of regio is alleen in uitzonderlijke gevallen riskant.
  • Ik zet mijn email adres er niet op, om spammers te voorkomen. Ik gebruik een contact-formulier.

Wij adviseren de keuzes over te laten aan de leerling zelf om zo het privacy-bewustzijn te voeden. Een afgewogen keuze is waar het om gaat. Hoe de afweging valt, is de keuze van de leerling.

Technische voorzieningen

De beperking van een wachtwoord

Naast het bieden van informatie en bewustwording is het van belang hulpmiddelen aan te bieden om de privacy te verbeteren. Op zich is het natuurlijk vreemd om een website, een publieke bron, aan te leggen en om dan te doen alsof je deze informatie niet publiek wilt aanbieden. Ga er maar vanuit, ook wat achter een wachtwoord staat, kan gemakkelijk verder verspreid raken. Bijvoorbeeld, wanneer iemand een kopie maakt en verspreid.

Wel gewoon een wachtwoord erop

Desondanks is het een fijn gevoel als je een opdracht moet maken en je hebt eigenlijk helemaal geen zin in het idee dat iedereen zomaar van alles kan zien over jou. Waarom zou je niet iedereen die er niets mee te maken heeft, tegenhouden? Dat kan ook eenvoudig, met de optie Wachtwoord Erop. Op de leerlingenpagina “Zet een slotje op je portfolio” vindt u alles over deze functie.

 

 

Leerlingen zetten een wachtwoord op hun portfolio
Getagd op: